tisdag 24 maj 2011

På allmän begäran......

Ja, på Furulidsskolans dag serveras det fantastiska saker på grillen:) Några har önskat att vi skulle lägga ut receptet på smarrigheterna och här kommer det.

FÄRSKPOTATIS (SALLAD) MED PURJOLÖK OCH CITRON 10 PORT.

Ingredienser:
2 kg färskpotatis
1 dl rapsolja
dill
2 msk kallpressad olivolja
1 citron, finrivet skal och saften av halva
1/2 gurka, skalad, tärnad och urkärnad
1 hg sockerärtor, strimlade
1 bunt rädisor, delade
2 dl strimlad purjolök
1 ask småtomater, halverade
flingsalt

Borsta potatisen och dela den i bitar. Koka den "al dente" i rikligt saltat vatten och med dill. Häll av potatisen i en skål. Häll på oljan medan potatisen är varm- Låt svalna. Smaksätt med citron och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med flingsalt.

BASILIKACREME
En toppendressing som passar till det mesta. Testa att byta ut basilikan mot t ex dill och gräslök eller bladpersilja. Ett annat gott och dekorativt tips är att smula över lite getost på cremén och toppa med färska örter.

Ingredienser:
1 kruka färsk basilika
2 äggulor
1 liten vitlöksklyfta
1 msk flytande honnung
1 msk vivinsvinäger
1 msk Dijonsenap
0,5 dl kallt vatten
2,5 dl matolja
salt
svartpeppar

Bryt av basilikan nere vid stjälkarna och lägg i mixerglas/mixer. Lägg även i vitlök, äggulor, honung, vinäger, senap och vatten. Starta mixern och tillsätt oljan lite i taget och mixa till en slät, grön dressing. Smaka av med salt och peppar. Späd eventulellt med 2-3 msk creme fraiche.

LAX MED HONUNGSSÖTAD SENAPSGLAcE 10 port

1,8-2 kg färsk laxfilé
Salt
Citronpeppar

Ingredienser till glacen:
2 msk grovkornig osötad senap
2 msk sweet chili
1 msk flytande honung
2 lime, lite finrivet skal och 2 msk juice
2 msk hackad gräslök
1 dl kallpressad olivolja


Lägg alla ingredienser till glacen , utom oljan, i en bunke. Vispa droppvis ner oljan till en tjock glace. Smaka av med lite salt och ev. lite mer limejuice. Om man vill kan man även lägga i 2 msk sesamfrön.
Skär laxen i portionsbitar 180-200 gram. Salta och peppra och lägg på grillen. Tänk på att grilla indirekt. Grilla några minnuter på varje sida. När laxen är klar, pensla med glacen och servera med ovanstående tillbehör.

Smaklig spis!

Inga kommentarer: